Securitatea WhatsApp, din nou sub reflector: cât de vulnerabilă este aplicația de chat, de fapt
Creatorii WhatsApp nu pot să aibă câteva săptămâni de liniște. Fac ce fac, iar aplicația lor ajunge iar în centrul unui scandal de proporții semnificative. De această dată, are legătură cu Pegasus.
În ultimele luni s-a discutat foarte mult de software-ul israelian Pegasus creat pentru a exploata găuri de securitate în terminalele Apple. Acesta este un software căruia i-au căzut victimă foarte multe personalități politice din fiecare colț al mapamondului, dar și jurnaliști sau activiști.
Cea mai recentă dezvăluire legată de Pegasus a venit exact de la directorul WhatsApp. Oficialul a atras atenția că același instrument software de hacking a fost utilizat și pentru a sparge conturile de WhatsApp ale mai multor politicieni.
WhatsApp și Pegasus, asocierea pe care nu ți-ai fi dorit-o
În cazul în care presiunea politică și socială asupra NSO Group, dezvoltatorii Pegasus, nu era suficient de mare, șeful WhatsApp a pus și el paie pe foc.
După investigația care vorbea de un atac în masă, care a vizat în jur de 50.000 de telefoane, cei de la NSO Group s-au apărat spunând că cifra este exagerată și că felul în care este folosit software-ul pe care-l vinde este doar responsabilitatea clienților.
Dincolo de scuza penibilă a creatorilor aplicației, Will Cathcart de la WhatsApp a insistat asupra faptului că mai mulți politicieni au fost vizați și au devenit vulnerabili datorită mesajelor malițioase primite prin populara aplicație de chat.
Conform datelor desprinse din aplicația celor de la Facebook, nu mai puțin de 1400 de conturi de WhatsApp au căzut pradă Pegasus, începând cu 2019.
În speranța diminuării pericolului, cei de la WhatsApp au dat în judecată compania NSO Group pentru facilitarea atacurilor cibernetice, prin vânzarea Pegasus. Nu a ajutat nici faptul că sofware-ul respectiv a fost comercializat către regimuri autoritate care l-au folosit pentru a-și îngenunchea opozanții și criticii de orice fel.